Zorg bij NAH

ZORG NA NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

Iemand die hersenletsel oploopt, komt meestal in het ziekenhuis terecht. Afhankelijk van de ernst van het letsel volgt revalidatiebehandeling in een ziekenhuis, revalidatie- centrum of verpleeghuis (geriatrische revalidatie). Echter krijgt niet iedereen direct een revalidatiebehandeling. Soms lijken de gevolgen in eerste instantie mee te vallen maar spelen later de restverschijnselen op, waardoor toch behandeling vereist is. Ook komt het voor dat mensen niet met bovengenoemde in aanraking komen, omdat ze vanwege een shocktoestand pas later hulp inroepen. In alle gevallen is het in ieder geval belangrijk om te kijken naar het individu en wat de hulpvraag van diegene is. De zorg voor mensen met hersenletsel wordt verdeeld in drie fases. De acute fase, de herstelfase en de participatiefase (chronische fase). 

ACUTE FASE

Mensen met middelzwaar of ernstig hersenletsel komen bijna altijd in het ziekenhuis terecht. In het ziekenhuis wordt vaak een CT-scan van het hoofd gemaakt, een soort röntgenfoto waarop artsen kunnen zien of hersenschade is ontstaan en hoe groot de schade is. Als ademhaling en bloedsomloop stabiel zijn, volgt een uitgebreider onderzoek. Dit is vooral bedoeld om uit te zoeken of hersenfuncties zijn aangetast en zo ja, welke. De artsen kijken onder andere naar het bewustzijn, het geheugen, zicht, oriëntatie of spraak. In deze fase zijn zorgverleners vooral bezig ervoor te zorgen dat iemand overleeft en lichamelijk stabiel wordt.

REVALIDATIE FASE

Zodra iemand medisch stabiel is, kan er gewerkt worden aan herstel door middel van revalidatiebehandeling. Dit wordt de herstelfase genoemd. 

PARTICIPATIE FASE 

Als iemand klaar is met revalideren, gaat de participatiefase in. Dit wordt ook wel de chronische fase genoemd.  De patiënt is weer thuis en ervaart de gevolgen van het hersenletsel voor het dagelijks leven. Dit roept vaak veel nieuwe vragen en problemen op. In de participatiefase kom je terug in je eigen omgeving en daar merk je dan vooral de problemen op. Een uitzichtloze toekomst is wat het lijkt. Echter door de juiste behandeling en expertise is het mogelijk om weer grip te krijgen op jouw leven.Voor de verwerking, het krijgen van inzichten en ondersteuning komt u uit bij brein bewust. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *