Wat is een TIA?

Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een voorbijgaande beroerte. Doordat een bloedvat in de hersenen korte tijd verstopt is, ontstaan tijdelijke uitvalverschijnselen. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen bij een TIA want het kan een voorbode zijn van een veel ernstigere beroerte. Bel daarom direct de dokter of 112.

OORZAKEN TIA

Een Tia ontstaat door een vernauwing of verstopping in een bloedvat. Een slecht conditie van de bloedvaten vergroot het risico daarop. Als je ouder wordt, verslechteren de bloedvaten, bloedplaatjes en vetten (cholesterol) klonteren samen tot ‘plaque’. Dat wordt slagaderverkalking genoemd. Een stukje stolsel kan loskomen en elders in een bloedvat vastlopen en zo verstopping veroorzaken. Een andere mogelijke oorzaak is een hartritmestoornis. Bij een onregelmatige hartslag kunnen er stolsels in het hart ontstaan. Als zo’n stolsel in de hersenen belandt, kun je een TIA krijgen.

GEVOLGEN VAN EEN TIA

Wat je merkt van een TIA hangt af van het getroffen gebied in de hersenen. Krijgt het gedeelte dat je benen aanstuurt bijvoorbeeld even geen zuurstof, dan verlies je het gevoel in de benen. Er kunnen verschillende uitvalsverschijnselen optreden, namelijk:

  • Spieren in het gezicht raken verlamd, waardoor een mondhoek naar beneden gaat hangen of het gezicht scheeftrekt.
  • Je hebt geen gevoel meer in een arm of been of allebei.
  • Moeite met spreken: niet uit je woorden komen, onverstaanbaar praten of wartaal uitslaan.
  • Problemen met het zicht, zoals wazig of dubbel zien. Je kunt ook even blind zijn aan één of beide ogen.
  • Duizeligheid.
  • Moeite hebben met lopen en je evenwicht bewaren.

Heb je iemand in je omgeving die last heeft van deze verschijnselen. bel dan meteen 112 of de huisarts. Want een TIA kan namelijk een voorbode zijn van een veel ernstigere beroerte.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *