BEROERTE/ CVA
Een beroerte is een verzamelnaam voor zowel een herseninfarct als een hersenbloeding. In 80% van de beroertes gaat het om een herseninfarct.
Een beroerte is een ongeluk in de vaten van de hersenen. De medische term voor een beroerte is CVA ( cerebro vasculair accident). In Nederland worden jaarlijks ongeveer 46.000 mensen voor de eerste keer getroffen door een beroerte. Dat aantal stijgt nog steeds jaarlijks.
OORZAKEN VAN EEN BEROERTE
Bij een beroerte of CVA knapt een bloedvat in de hersenen (hersenbloeding) of raakt het verstopt (herseninfarct). In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord. Daardoor krijgt het getroffen gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en raakt het beschadigd. Een herseninfarct komt het meest voor. In circa 85% van de gevallen gaat het om een verstopping in de bloedvaten door een propje, dichtslibbing van de vaten of een combinatie daarvan.
GEVOLGEN VAN EEN BEROERTE
De blijvende gevolgen van een beroerte kunnen zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in de manier waarop iemand zich beweegt of spreekt. Maar de gevolgen kunnen ook (min of meer) onzichtbaar zijn, omdat het gaat om veranderingen in het denken, de communicatie, de gevoelens en het gedrag. Een beroerte of CVA betekent een ingrijpende verandering in het leven van degene die getroffen is maar ook van de mensen in de naaste omgeving zoals partner of kinderen.
Na de plotselinge gebeurtenis van de beroerte zelf en de revalidatiefase wordt pas duidelijk wat de blijvende gevolgen zijn. Dan begint een langdurig en moeilijk proces van zich aanpassen aan de mogelijkheden en zoeken naar een nieuw evenwicht.
OMGAAN MET DE GEVOLGEN VAN EEN BEROERTE
Een beroerte kan leiden tot blijvend hersenletsel. Dat wil gelukkig niet zeggen dat er aan de klachten die u ondervindt niks meer gedaan kan worden. U kunt nieuwe manieren aanleren om met om de ingrijpende veranderingen in uw leven om te gaan. Doormiddel van herhalingen en training kan de aangedane zijde in de hersenen mogelijk nog nieuwe verbindingen maken, waardoor de klachten mogen verminderen. Brein bewust helpt u hier graag bij!
Het is ontzettend belangrijk dat de diagnose snel en juist wordt gesteld en daarna direct behandeling plaatsvindt. Het begint dus met het herkennen van een beroerte door de patiënt of zijn omgeving. Dit kan met de FAST-METHODE (FACE, ARM, SPEECH, TIME).