NAH of niet aangeboren hersenletsel is een beschadiging aan de hersenen die iemand tijdens zijn leven oploopt als gevolg van een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening. Jaarlijks krijgen ongeveer 140.000 Nederlanders met een vorm van niet aangeboren hersenletsel te maken.
Het belangrijkste kenmerk van NAH is de zogenaamde ‘breuk in de levenslijn’. Mensen ervaren een leven voor en een leven na het oplopen van hersenletsel.
Mensen met hersenletsel ervaren vaak een voor hun onverklaarbare wending in hun gedrag, emoties, energiehuishouden, geheugen en concentratie. Zij dienen hiermee om te kunnen gaan, maar wanneer het je overkomt, blijkt dit enorm lastig te zijn. Mensen komen in de rouwfases terecht. Het herontdekken wie diegene als persoon is, staat centraal. Inzichten en hoe om te kunnen gaan met de restverschijnselen die horen bij de niet aangeboren hersenletsel, zijn nodig om tot een nieuwe balans te komen in het leven. Over het algemeen lukt dit je niet alleen, maar gelukkig zijn er professionals en lotgenoten die jou hierbij kunnen helpen.