Maand: januari 2021

Zorg bij NAH

ZORG NA NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Iemand die hersenletsel oploopt, komt meestal in het ziekenhuis terecht. Afhankelijk van de ernst van het letsel volgt revalidatiebehandeling in een ziekenhuis, revalidatie- centrum of verpleeghuis (geriatrische revalidatie). Echter krijgt niet iedereen direct een revalidatiebehandeling. Soms lijken de gevolgen in eerste instantie mee te vallen maar spelen later de restverschijnselen op, …

Zorg bij NAH Lees verder »

Overzicht van de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel.

GEVOLGEN VAN NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Hersenletsel kan gevolgen hebben voor verschillende gebieden van het functioneren, zoals bewegen (motoriek), denken (cognitie) en emoties en gedrag. Zichtbare gevolgen zijn bijvoorbeeld (gedeeltelijke) verlammingsverschijnselen of verlies van spierkracht. Vooral de minder zichtbare gevolgen zorgen voor onverwachte problemen voor de persoon zelf en voor naasten. De gevolgen spelen een rol op alle …

Overzicht van de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel. Lees verder »

Niet aangeboren hersenletsel door zuurstoftekort.

Hersenletsel kan ook ontstaan door een zuurstoftekort in ons brein. Door onze hersenen stroomt bloed via twee, door de hele hersenen vertakte slagaders. Dit bloed voert zuurstof en glucose aan om hersencellen te laten leven en werken. De medische termen voor hersenletsel door zuurstoftekort zijn postanoxische (zuurstoftekort in weefsels en organen) of posthypoxische encefalopathie (zuurstoftekort in …

Niet aangeboren hersenletsel door zuurstoftekort. Lees verder »

Wat is de betekenis van traumatisch hersenletsel?

TRAUMATISCH HERSENLETSEL Bij traumatisch hersenletsel is de hersenbeschadiging ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam. Jaarlijks worden er ongeveer 21.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een diagnose traumatisch hersenletsel (THL). Jonge kinderen tussen 0 en 4 jaar vormen de grootste risicogroep. Andere kwetsbare leeftijdsgroepen zijn jong volwassenen (met name mannen) van 15 tot 24 jaar …

Wat is de betekenis van traumatisch hersenletsel? Lees verder »

Wat is een TIA?

Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een voorbijgaande beroerte. Doordat een bloedvat in de hersenen korte tijd verstopt is, ontstaan tijdelijke uitvalverschijnselen. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen bij een TIA want het kan een voorbode zijn van een veel ernstigere beroerte. Bel daarom direct de dokter of 112. OORZAKEN TIA Een Tia …

Wat is een TIA? Lees verder »

Wat is een hersenvliesontsteking?

Hersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen die om de hersenen en het ruggenmerg liggen. In de meeste gevallen wordt hersenvliesontsteking veroorzaakt door een bacterie of een virus. De medische term voor hersenvliesontsteking is meningitis. Hersenvliesontsteking wordt ook wel nekkramp genoemd. Een virale ontsteking geneest meestal binnen één à twee weken vanzelf. Bij een bacteriële ontsteking …

Wat is een hersenvliesontsteking? Lees verder »

Wat is een herseninfarct?

Bij een herseninfarct is een bloedvat in de hersenen gedurende langere tijd afgesloten. Herseninfarct valt onder de verzamelnaam CVA en wordt ook wel beroerte genoemd. Tachtig procent van alle beroertes in Nederland wordt door een herseninfarct veroorzaakt.   OORZAKEN HERSENINFARCT Een herseninfarct wordt meestal veroorzaakt doordat een bloedstolsel of bloedpropje. Het hersenweefsel achter de verstopping krijgt daardoor geen zuurstof …

Wat is een herseninfarct? Lees verder »

Wat is een hersenbloeding?

  Bij een hersenbloeding scheurt er een bloedvat in de hersenen. Een hersenbloeding komt minder vaak voor dan een herseninfarct. Bij een hersenbloeding stroomt er bloed in de hersenen (intracerebraal) of rond de hersenen (subarachnoidaal of SAB): intracerebrale hersenbloeding (ICH): een bloeding in het hersenweefsel – in de grote hersenen, kleine hersenen of hersenstam; Een intracerebrale …

Wat is een hersenbloeding? Lees verder »

Wat is een hersenkneuzing?

De medische term voor hersenkneuzing is: contusio cerebri. Bij een hersenkneuzing raakt het hersenweefsel beschadigd. Dat is bij een hersenschudding niet het geval. Bij een hersenkneuzing is men langer buiten bewustzijn (minstens vijftien minuten) dan bij een hersenschudding. OORZAKEN HERSENKNEUZING Hersenkneuzing ontstaat door een verkeersongeval, een klap op je hoofd, een val (bijvoorbeeld van een paard of …

Wat is een hersenkneuzing? Lees verder »